Καινοτομία στις μπαταρίες ιόντων λιθίου

 

esa

http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Engineering_Technology/Talking_technology/Beating_the_battery_chill_factor

Το ΕΚΕΤΑ σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης and Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) πρωτοπορεί στην τεχνολογία των μπαταριών ιόντων λιθίου δημιουργώντας κελιά που «επιβιώνουν» και λειτουργούν σε συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών, για την υποστήριξη μελλοντικών διαστημικών αποστολών αλλά και με εξαιρετικές προοπτικές και ενδιαφέρον για επίγειες εφαρμογές.
Η Δρ. Μαρία Νεστορίδη, μηχανικός τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας και τεχνικός υπεύθυνος της ESA στο κέντρο ερευνών ESTEC, αναλύει πως το ερευνητικό έργο “High Specific Energy Lithium Ion Cells for Space Exploration” χρηματοδοτούμενο από το Technology Research Programme (TRP) της ESA, κατάφερε να σπάσει το θερμοκρασιακό φράγμα πλήρους λειτουργίας κελιών ιόντων λιθίου και να κατασκευάσει πρότυπα κελιά που λειτουργούν στους -40°C. Το επίτευγμα αυτό οδήγησε στην κατοχύρωση πατέντας από κοινού μεταξύ των ΕΚΕΤΑ, ΔΠΘ και ESA.
Η αρχική ερευνητική ομάδα του ΕΚΕΤΑ και του ΔΠΘ ένωσαν τις δυνάμεις τους με την Airbus DS στην Τουλούζη και το ερευνητικό κέντρο CIDETEC στην Ισπανία για την λογική συνέχεια της ανάπτυξης σε υψηλότερο επίπεδο τεχνολογικής ωριμότητας και από τις 10 Ιανουαρίου 2017 βρίσκονται στην φάση των διαπραγματεύσεων με την ESA του νέου συμβολαίου-προγράμματος “Future Lithium-ion technology: Development of advanced materials & Lithium-ion cells of space batteries” που προκρίθηκε για υλοποίηση από την ανοιχτή πρόσκληση ESA-AO/1-8715/16/NL/HK/hh.
Η έρευνα υλοποιείται στο ΕΚΕΤΑ από το Εργαστήριο Ανάπτυξης Ολοκληρωμένων Συστημάτων Διεργασιών - ΕΑΝΟΣΥΣ του ΙΔΕΠ και την ερευνητική ομάδα των Δρ. Στέλλα Μπαλωμένου και Αν. Καθ. Δημήτρη Τσιπλακίδη.

 

Σχετικά με το ΕΑΝΟΣΥΣ

Το Εργαστήριο Ανάπτυξης
Ολοκληρωμένων Συστημάτων Διεργασιών είναι ένα βασικό εργαστήριο του Ινστιτούτου Τεχνικής Χημικών Διεργασιών, το οποίο βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, στην Ελλάδα. Το εργαστήριό μας έχει πάρει μέρος σε πολυάριθμες ανταγωνιστικές Ευρωπαϊκές και Εθνικές έρευνες έργων και έχει αναπτύξει μοναδικές υποδομές και τεχνολογία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τελευταία Νέα

Δραστηριότητες

  • Υποστήριξη λειτουργίας και συντήρησης πιλοτικών μονάδων και υποδομών.
  • Ολοκληρωμένα Συστήματα Παραγωγής Ενέργειας.
  • Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Μεθανόλη.
  • Ανάπτυξη Συστημάτων Παραγωγής Υδρογόνου από Βιομάζα.

Επικοινωνία

  paris (@) cperi.certh.gr
  +30.2310498317
  +30.2310498380
  6χλμ Χαριλάου - Θέρμης, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα